1.4.2015

LAHDEN KANSANOPISTON TEATTERI II:N SORRETTUJA JA SOLVATTUJA VIERAILEE GENERAATTORILLA 16.4.


Tiedote
Julkaisuvapaa

LAHDEN KANSANOPISTON TEATTERI II:N KIERTUE SORRETTUJA JA SOLVATTUJA TUTKII IHMISEN TUNTEITA

Ihmiset tunteineen ovat mahdottomia. Sorretut ja solvatut -näytelmän traagisuus tulee tarinan kirjoittajalta, Dostojevskilta, komedia ohjaaja Titta Haliselta. Fjodor Dostojevskin vuonna 1861 kirjoittama Sorrettuja ja solvattuja on Lahden kansanopiston Teatterikoulutuksen toisen vuosikurssin kevät- ja kiertueproduktio. Esityksen ohjaa Titta Halinen.


Näytelmä käsittelee ihmistä ja hänen tunteitaan. Ihmisellä on tarve hallita elämäänsä, mutta se on mahdotonta, koska he ovat tunteissaan mielipuolisia. Sorrettujen ja solvattujen ihmisten himoitsevat rakkautta, rahaa ja kunniaa, mutta jäävät katsomaan hämmästyneinä ja sivullisina, kuinka elämä menee menojaan. Miten vähän siihen voi vaikuttaa.

Näytelmässä on ylävireeseen viritettyjä, yhden asian ihmisiä. He ovat yksioikoisia ja jankuttavat. Tällainen on Halisen lukukokemus Dostojevskin kirjasta. Komediallisuus syntyy siitä, että heille tapahtuu järjettömiä asioita, he kohtaavat absurdeja, yllättäviä tilanteita, joita he eivät itse pysty hallitsemaan.

Opiskelijoiden kanssa on ollut vaivatonta tehdä työtä, he ovat nuoria ja janoisia, Halinen kertoo.
– Minua kiinnostaa, miten rooli ja näyttelijän oma minä sekoittuvat esityksessä.

Esityksessä on nopeita vaihtoja, eri aikatasoja ja siirtymiä. Näyttelijän on oltava notkea ja valppaana.
– Esitys on tragi-komedia, joka sekoittaa juonikuljetuksen melodramaattiset ainekset yliammuttuihin törmäilyihin ja sattumuksiin.

Ohjatessaan Titta Halinen odottaa, että näyttelijä uskaltaa enemmän päästää irti kuin hallita tilannetta. Saman hän antaisi ohjeeksi myös katsojalle. Koska esitys on tehty kiertueelle, se on lavastuksen ja rekvisiitan osalta hyvin pelkistetty. Esittävyys ja esiintymistilanne korostuvat. Näyttelijä on ainoa väline, joka rytmittää tilaa. Kaikki 13 näyttelijää ovat koko ajan lavalla.

Esityksessä on myös näyttelijöiden tekemää musiikkia. Näyttelijäopiskelija Saara Karjalainen on säveltänyt esitykseen kaksi Nikolai Nekrasovin runoa.
– Ja hehän laulavat kuin enkelit, Titta Halinen toteaa.

Ohjaus ja sovitus: Titta Halinen Ohjaajan assistentti: Otto Pilli

Näyttämöillä: Ola Blick, Saara Hakkarainen, Roosa Helenius, Anssi Hyvärinen, Saara Karjalainen, Anni Kekki, Joonas Lehikoinen, Tuukka Leijavuori, Suvi Rantanen, Mikko Salminen, Eero Tiilikainen, Titus Torniainen ja Vilhelmiina Virkkunen

Esitys vierailee Kajaanissa Generaattorilla 16.4. klo 19.00. Liput 12 / 8 euroa.

Lisätietoja: Koulutuksen vastuuopettaja Misa Palander,  050 407 2649,
misa.palander@lahdenkansanopisto.fi   sekä   http://www.teatterikoulutus.fi/

--

Lahden kansanopiston Teatterikoulutus ll tarjoaa parasta opistotason teatterikoulutusta Suomessa. Vuoden opintojen tavoitteena on kasvaa itsenäiseksi taiteilijaksi. Produktiot ovat ammattimaisesti toteutettuja ja kunnianhimoisia. Aikaisempina vuosina Teatteri II on vieraillut mm. Tampereen Telakalla, Kuopion ja Lappeenrannan kaupunginteattereissa sekä ylioppilasteattereissa ympäri Suomen. Keväällä 2012 kiertue suuntasi kohti Vienan Karjalaa. On kierretty itä ja länsi. 2015 on aika valloittaa Pohjois-Suomi!!