22.1.2020

Punahilkka? avaa riemukkaasti Routa Companyn kevätkauden

Punahilkka? on hauska, ajatuksia herättävä ja leikkisä nykytanssiesitys, jossa seikkailevat Punahilkka-sadusta tutut hahmot, mutta joka tarinana kokee renessanssin koreografi Saku Koistisen käsissä. Punahilkka? esitetään tammi-helmikuussa Routa Companyn kotinäyttämöllä Generaattorilla, jonka jälkeen ryhmä tekee teoksella myös pienen kiertueen Kainuussa. Kohderyhmänä ovat erityisesti 4 - 8-vuotiaat lapset, mutta esitys sopii myös vanhemmille lapsille sekä aikuisille. Emme suosittele esitystä alle 3-vuotiaille.

Punahilkka? -esitys peilaa itseään kaikkien tuntemaan Punahilkka-tarinaan, ja sen myötä ylipäätään minkä tahansa sadun maailmaan sekä tarinan kaareen. Esityksessä Punahilkasta tutut hahmot Mummo, Punahilkka ja Susi seikkailevat tutuissa ympäristöissä nykypäivän valossa. Kaikkien tuntemat hahmot yllättävät katsojan, toisensa ja lopulta itsensäkin. Toisinaan he ajautuvat toimimaan myös vanhan tarinan mukaisesti, kunnes lopulta hahmot huomaavat ettei heidän ole pakko toimia totutulla tai oletetulla tavalla. Lopulta he alkavat ajattelemaan itse ja keksivät sadulle uuden ja yllättävän loppuratkaisun. Punahilkka? -teoksessa käytetään tanssin, valon, äänten ja puvustuksen lisäksi varjokuvaa yhtenä isona elementtinä, jolloin hahmot seikkailevat sekä kaksi- että kolmiuloitteisina.

Punahilkka? ei ole alkuperäisen tarinan mukaan säikäytystarina, tai uudemman Grimmin veljesten satuversion mukaan opetuksellinen tarina punahilkan poikkeamisesta polulta. Tässä versiossa itse Punahilkka on rohkea ja haluaa olla sankarillinen. Hän ei tee kuten muut odottavat tai pyytävät, vaan toimii oman pään mukaan, hyvässä ja pahassa. Susi taas on tässä luonteeltaan arka ja pohdiskeleva, hän ihailee punahilkan rohkeutta, eikä ole ihan varma miten hänen eri tilanteissa tulisi toimia. Mummo on luottavainen omaa elämäänsä elävä nainen, jota ei hetkauta Punahilkan uhmaisuus ja itseriittoisuus tai Suden lannistunut olemus.Koreografina teoksessa toimii Roudan taiteellinen johtaja Saku Koistinen. Hän luonnehtii teosprosessia seuraavasti:

Olen esittänyt lastenteoksia useammankin kerran, mutten koskaan ennen ole itse ohjannut tai koreografioinut nimenomaan pienille katsojille. Kolmen pienen lapsen isänä minusta tuntui luontevalta tehdä lastenteos, jos jossakin, niin juuri tässä kohtaa elämää.

Esityksestä osa on fyysistä teatteria. Siihen päädyttiin osittain suunnitellusti ja osittain vahingossa.

Jo harjoitusprosessin alkuvaiheessa halusin, että esityksessä on takaa-ajokohtaus. Tutkiessani tematiikkaa slap stick -tyylilaji tuli äkkiä vastaan, ja halusin lähteä kohti fyysistä ilmaisua sen kautta. Olemme iloisesti tässä teoksessa sekoittaneet nykytanssin syvintä olemusta sekä juuri fyysistä teatteria. Olen huomannut, että se innostaa minua koreografina.

Miksi juuri Punahilkka?

"Halusin tarttua valmiiseen ja kaikkien tuntemaan satuun, leikkiä tarinan kaarella ja sen hahmoilla suhteessa alkuperäiseen, samalla kun alunperin yksinkertaiseen dramaturgiaan on mahdollista lisätä vaikka mitä uutta. Etukäteen punnitsin useaan kertaan sitä, että onko valmis tarina, ja vieläpä ehkä kaikkein tunnetuin, uhka vai mahdollisuus. Prosessi on osoittanut, että ainakin tällä kertaa ehdottomasti mahdollisuus."

Esityksen yksi viesti on, että jokainen voi itse vaikuttaa siihen millaiseksi toimijaksi haluaa ympäristössään tulla. Jokainen voi olla rohkea ja sankarillinen. On rohkeaa ajatella itse. On sankarillista ottaa muut huomioon ja toimia yhdessä. Esitys myös kysyy: Onko jokainen joskus yksinäinen, kuuluuko se elämään? Voiko kuka hyvänsä toimia sankarillisesti? Mitä milloinkin on olla rohkea? Esitys herättelee ja virittää ajattelemaan mm. näitä kysymyksiä.

Teoksessa esiintyvät tanssijat Laura Koistinen, Miro Puranen ja Satu Rinnetmäki. Koreografia, ohjaus ja lavastussuunnittelu on Roudan taiteellisen johtajan Saku Koistisen käsialaa. Valosuunnittelusta ja teknisestä toteutuksesta vastaa Tuomas Laitinen.


Punahilkka? -teoksen ensi-ilta Kajaanissa Generaattorilla ke 29.1. klo 18 

Muut esitykset: to 30.1. klo 18, pe 31.1. klo 10 & su 2.2. klo 16

Liput 10 e / hlö, perhelippu 35 e
Esityksen kesto on noin 30 minuuttia
Lippuvaraukset: info@routacompany.fi / 044 055 6977