RUNOVIIKKO 2018


Runoviikon aikana Generaattorilla on sekä Runoviikon virallista ohjelmaa että OFF-ohjelmaa. Luvassa on teatteria, tanssia ja musiikkia. Osaan esityksistä on vapaa pääsy. Klikkaamalla julistetta saat sen näkymään isompana, lisätietoa esityksistä löytyy myös alempaa.

* * * * 

Ti 3.7.2018 klo 19.00-19.45
Kantara: Teranga (Runoviikko OFF)
Tanssiesitys
Liput 10 € / 7 €, varaukset osoitteesta kajaaningeneraattori@gmail.com

Tunnen, kuinka muutut leijonaksi. Jaamme tämän pienen hetken yhdessä. En ymmärrä mitään ja se on tärkeämpää kuin mikään muu, sillä se tapahtuu nyt!

Onko helpompaa kohdata tuttu vai tuntematon? Mitä tapahtuu, kun olemme aistit auki valmiina kuuntelemaan?

Teranga on Suomessa ja Senegalissa tapahtuneiden kohtaamisten sekä loputtoman kysymystulvan inspiroima liikkeellinen äänimaisemateos, jonka toteuttajana toimii Kantara-duo.

Kantara on poikkitaiteellinen kaksikko, jonka jäsenet ovat nykytanssija Riikka Voutilainen ja kansanmuusikko, kanteleensoittaja Noora Arola. Taiteellisessa työskentelyssä Kantaraa eritoten kiinnostaa äänen ja liikkeen yhteensulavuus ja kommunikaation tutkimuksellisuus.


Ke 4.7.2018 klo 18.30 – 19.40
Vaara-kollektiivi: Noitaympyrä (Runoviikko)
Näytelmä
Liput 23 € / lippu.fi ja Kajaani Info

Kuva Jani Liimatta
Noitaympyrän maailmaa kehystävät lama, yhteiskunnalliset jännitteet ja niukkuus joka oven ja ikkunan takana. Ihmisten on lähdettävä liikkeelle paremman elämän toivossa. Esityksessä Haanpään mestarillinen kieli yhdistyy valloittavaan tarinankerrontaan, nukketeatteriin ja musiikkiin.

Ohjaus: Markku Hernetkoski
Lavalla: Raimo Hentunen, Niina Mella, Matias Nieminen ja Aliina Tella
Musiikki: Sara Saxholm


To 5.7.2018 klo 19.30 – 20.50
Teatteri Jurkka: Kim, Lekki & Namwaan (Runoviikko)
Näytelmä
Liput 23 € / lippu.fi ja Kajaani Info

Esityksen pääosissa on kolme Thaimaasta Suomeen muuttanutta naista. Heidän omiin tarinoihinsa perustuva esitys pohtii rakkautta, jonka mukana ihminen päätyy toiselle puolelle maapalloa. Kim, Lekki & Namwaan syventyy arkisiin tarinoihin, kulttuurieroihin, koti-ikävään ja naisen asemaan. Se on sekoitus tunteita ja politiikkaa, kömpelyyttä, kauneutta, haikeutta ja iloa. Esityksessä puhutaan suomea, englantia ja thaita.

Lavalla: Kim Tauriainen, Lekki Nutchanart, Namwaan Yingsuksantisuk
Ohjaus: Saara Turunen


Pe 6.7.2018 klo 15.00 – 16.30
Routa Compant: Creeping thistle (Demo) (Runoviikko OFF)
Tanssiesitys ja keskustelutilaisuus
Vapaa pääsy!

Creeping Thistle on piikikkään rikkaruohon nimi. Se on kestävä rikkakasvi, joka kasvaa nopeasti tuottaen kauniin violetin kukinnon – se on myös tämän hetken kiinnostavimpien nuorien  koreografien joukkoon kuuluvan Sonja Jokiniemen tulevan teoksen nimi.

Teoksessa Jokiniemi tekee yhteistyötä palkitun esseistin ja suomentajan Antti Nylénin, sekä kuopiolaisten tanssitaiteilijoiden Inka-Leea Hakkaraisen ja Ville Nylénin kanssa. Teoksen Kajaanin ensi-ilta nähdään Routa Companyssa ensi vuoden tammikuussa. Demoesityksen jälkeen on keskustelutilaisuus.

“Nykypäivän länsimainen yhteiskunta on menettänyt kauneuden tajuaan. Ei kauneuden käsitettä estetiikan, kauniin ja ruman määrittelyn kannalta, vaan kauneuden  kokemisen syvemmällä ja perustavanlaatuisemmalla tasolla kuin kielen ja rationaalisen ymmärryksen tasolla”, sanoo koreografi Jokiniemi.  Tämän hankkeen myötä hän haluaa sukeltaa sille kauneuden käsitteen tasolle, josta löytynee taiteen suurin voima: taide voi liikuttaa jotain, herättää mahdollisuuksia uusiin ajatuksiin, avata ovia uuden kokemiseen, johdattaa sinne, mistä ei ole tietoa, ohjata kohti sellaista, jota ei ole tiedetty olemassaolevaksi. Taide voi kuljettaa kokonaisvaltaisen kauneuden kokemuksen äärelle.

Työryhmä:
Konsepti, koreografia & visuaalisuus: Sonja Jokiniemi
Esiintyjät: Ville Nylén & Inka-Leea Hakkarainen
Teksti: Antti Nylén
Valosuunnittelu: Meri Ekola
Tuotanto:  Itä-Suomen tanssin aluekeskus (ITAK), Routa Company


Pe 6.7.2018 klo 20.00
Recover Laboratory On Stage: Kajaanista Kuuhun (Runoviikko OFF)
Show rummuille ja hulavanteille
Liput 10€, varaukset osoitteesta kajaaningeneraattori@gmail.com.

Tervetuloa matkalle Kajaanista Kuuhun! Sen aikana tulet kokemaan mm. painovoimattomuutta, kolareita, kuunjäristyksiä, sähköiskuja, hyttysiä ja mukavia hetkiä ystävien seurassa järvenrannalla.

Kajaanista kuuhun on hauska ja sensuroimaton show, jossa rumpujen ja hulavanteiden välinen energia synnyttää jotain täysin muuta, kuin mitä kyseisiltä välineiltä on lupa odottaa. Esityksen on ohjannut kuvataiteilija Sofi Häkkinen, jonka kautta siihen on löydetty kipinöivä ja visuaalinen näkökulma. Keskiöön nousee esiintyjien, Miradonna Sirkan ja Aleksi Kinnusen, heittäytyminen, eläimellisyys ja arvaamattomuus.

Kinnunen on piinkova rumpali, se hullu on Kemistä. Sirkka on luurankomainen sekopää ja se nauraa helvetin korkealta. Sirkka on sirkustaiteilija, ja Häkkinen on kiilusilmäinen takapiru, silkinpehmeä kuvataiteilija.

Terveisiä tekijöiltä:
“Tullaan Kajaaniin näyttämään teille meidän uus teos. Se kestää reilut puol tuntia. Luottakaa meihin!

Tv.
Aleksi Kinnunen, Miradonna Sirkka ja Sofi Häkkinen Helsingissä merenrannalla 18.6.2018.”

La 7.7.2018 klo 13.00 – 16.00
Runoviikon Lyhytteatterifestivaali (Runoviikko)
Näytelmäkatselmus
Liput 15 € / lippu.fi ja Kajaani Info

Katselmus alle 30 minuutin mittaisille esityksille. Mukana niin ammattilais-, opiskelija- kuin harrastajaryhmiä. Tervetuloa nauttimaan tiivistämisen mestarinäytteistä! Katselmuksessa nähdään seuraavat ryhmät ja esitykset:

Kirsi Järvilehto (Kajaani): Nähty 12.47
Kosunen Company (Helsinki): An awkward Drag Show
Liksom/Jäppinen, Kasper-Hyökyvirta, Luukkainen (Turku): SUOMI 101 
Runo- ja draamaryhmä Toiset (Tornio): Karvaisten naisten historiasta
Tähettäret (Kouvola): Louhen hymy 


La 7.7.2018 klo 19.00 - 20.00
Vaillavailla!: Kahden välistä (Runoviikko OFF)
Musiikkiesitys
Vapaa pääsy!

Lauluja kahden välistä, sanat ja sävelet Jan E. Winter ja Mira B. Winter, runot Konstantin Kavafis. Lavalla Esa Kinnunen, Jarmo Kinnunen, Tarja Kerttula ja Timo Rantanen.
Su 8.7.2018 klo 14.00
Vaara-kollektiivi: Kissa pakkasessa ja muita tarinoita
Näytelmä
Vapaa pääsy!

Teos on toinen osa kolmesta, missä koreografi Sonja Pakalén kuvaa tavallisten pienten paikkakuntien ihmisiä. Esitys on syntynyt keväällä 2018 Kajaanissa järjestetyissä työpajoissa, joiden tähtäimenä oli tutustua kajaanilaisiin, heidän ajatuksiinsa, muistoihinsa ja tulevaisuuden toiveisiinsa. Tässä teoksessa kohtaavat Kajaanin Tanssiteatterin perustajajäsenet ja nykyiset Kajaani Dancen oppilaat. Työpajoissa harjoiteltiin erilaisia taitoja: liikettä, äänenkäyttöä sekä tarinan kerrontaa. Projektin maalina on tämä esitys, mikä koostuu työpajoihin osallistuneiden kertomuksista. 

Ensi-ilta keskiviikkona 23.5.2018 klo 19 Generaattorilla

Ella Juntunen, Kaisa Komulainen, Emilia Kärkkäinen, Iina Leinonen, Maija Lämsä, Lotta Manninen , Tommi Moilanen, Tuula Löhönen, Seija Ryhänen, Osmo Thil, Paula Thil, Inkeri Sunell
Koreografi Sonja Pakalèn
Tuotanto Vaara-kollektiivi/Maria Tolonen
Puvustus ja harjoitustilat Kajaani Dance

---

Esitykset Generaattorilla (Kauppakatu 36, 87100 Kajaani)
Lisätietoja: www.g-voima.fi / kajaaningeneraattori@gmail.com / 0440 626 061


Lipunmyynti

Runoviikko OFF –ohjelmiston lippuvaraukset osoitteesta kajaaningeneraattori@gmail.com. Lipunmyynti aukeaa tuntia ennen esitystä.

Runoviikon ohjelmistoon liput Lippupisteestä ja Kajaani Infosta (Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani, lipunmyynti avoinna ma-pe klo 9 - 16.30, puh. 08 6155 2555, kajaani.info@kajaani.fi). Suomen muut Lippupisteen myyntipisteet, Lippupisteen verkkokauppa osoitteessa www.lippu.fi ja R-kioskit. Varaukset: Lippupiste, puh. 0600 900 900 (1,98 € min+pvm). Lippujen hintoihin lisätää mahdolliset toimituskulut. Varatut liput on lunastettava Kajaani Infosta tai Lippupisteen toimipaikoista 14 päivän kuluessa varauksesta.